20 Nisan 2024

ELEKTRİK :

02 Ocak 2014 Bu içerik 5.497 kez okundu.

Güç Trafoların bakımı ve Onarımı

Güç Trafoların bakımı ve Onarımı ​Güç Trafoları Trafo platformu ve trafo tesbit sistemi - Tank, radyatörler ve valfler - Teneffüs ve desarj tertibati - Busingler - Ana terminaller ve topraklama baglantilari - Gerilim ayar tertibi (kademe degistirici komutatör) - Yag seviyesi ve yag sicaklik göstergeleri - Çekirdek ve sar
GÜÇ TRAFOLARI BAKIM VE ONARIMI

Güç trafolarinin bakimina baslamadan önce trafo tamamen gerilimsiz hale getirilecek ve gerekli bütün emniyet tedbirleri alinmis olacaktir.

GÜÇ TRAFOSU KISIMLARI
1- Trafo platformu ve trafo tesbit sistemi 2- Tank, radyatörler ve valfler 3- Teneffüs ve desarj tertibati 4- Busingler 5- Ana terminaller ve topraklama baglantilari 6- Gerilim ayar tertibi (kademe degistirici komutatör) 7- Yag seviyesi ve yag sicaklik göstergeleri 8- Çekirdek ve sargilar 9- Yag 10- Trafonun genel çalisma durumu

1-Trafo Platformu ve Trafo Tesbit Sistemi; Trafo platformunun saglam ve iyi durumda oldugunu tahkik ediniz.Noksan civata ve parçalari tamamlayin.Gevsek civatalari sikistirin.Trafonun platforma saglam bir sekilde tesbit edilmesini temin edin.Aksi halde trafonun yerinde oynamasi businglerin kirilmasina sebebiyet verebilir.Trafo tesbit sisteminde gereken tamir ve onarimi yaparak trafo tesbit sisteminin iyi ve normal durumda bulunmasini saglayin.Boyanmasi gereken yerleri boyayiniz.

2-Tank, Radyatörler ve Valfler; Trafo tankini ve radyatörleri temizleyip kontrol ediniz.Boyanmasi gereken kisimlari boyayiniz.Valfleri ve tapalari temizleyip kontrol ediniz.Valflerde ve tapalarda yag kaçaklari ve sizintilari bulunmadigndan emin olunuz.Yag kaçaklari veya sizintilari görülürse giderilmelidir.Yag genlesme tankini ve ana tanka irtibat borusunu temizleyip kontrol ediniz. Boyanmasi gereken kisimlari boyayiniz.Yag kaçaklarini gideriniz.Trafo üst kapagini temizleyiniz.Kapak civatalarini kontrol ederek gevsek olanlari normal sekilde sikistiriniz.Çok fazla sikistirilmak istenen civatalar kopabilir.Bu hususa dikkat ederek civata kopmasina meydan vermeyiniz.Noksan kapak civatalarini tamamlayiniz. Kapak contasindan yag kaçagi varsa kapak civatalarini normal sekilde sikistirmak suretiyle yag kaçaklarini gideriniz.Conta bozuk ise contayi degistiriniz.Contanin degistirilmesi için havanin kuru ve rutubetsiz olmasi ve yagin rutubet almasina meydan verilmeyecek sekilde trafo kapagindan daha asagi seviyeye kadar bosaltilmasi ve bundan sonra kapak civatalarinin sökülerek trafonun çekirdek ve sargilarinin kapakla birlrkte kaldirilarak tanktan çikarilmasi gerekir.Bundan sonra bozuk conta yenisi ile degistirilir, trafo tekrar kapatilir ve bosaltilan yag normal seviyesine kadar doldurulur.Ancak bütün bu islemler sirasinda trafo tanki içine yabanci maddeler (civata, anahtar v.s.) düsürülmemesi, yagin ve trafonun rutubet almamasi için gereken hersey yapilmalidir.

3-Teneffüs ve Desarj Tertibati; Teneffüs tertibatini ve teneffüs tertibatinda bulunan rutubet alici ?silica-gel? maddesini kontrol ediniz.Teneffüs tertibati borularinda delinme, tikanma, egilme v.s. varsa geregini yapiniz.Silica-gel maddesinin rengi açik mavi olmalidir.Eper renk kirmizimtrak pembe ise silica-gel rutubetli demektir.Renk cam veya tuz gibi seffaflasmis saydam ise silica-gel çok fazla rutubetlenmis demektir.Pembe veya cam gibi renksiz duruma gelmis silical-gel?i degistiriniz.Trafodan çikarilan pembe veya cam gibi renksiz duruma gelmis olan silical-gel temiz ve rutubetsiz bir yerde açik bir kaba konarak 150-200 C0 arasinda 2 saat kadar isitilmak suretiyle kurutulabilir.Sicakligin 300 C0 ?a ulasmasina ve geçmesine müsaade etmeyiniz.Bu kurutma islemi sonunda silical-gel?in rengi açik maviye dönmüs ise kurumus ve normal hale gelmis demektir.Kapali ve rutubet olmayan bir kapta ileride tekrar kullanilmak üzere muhafaza ediniz.Eger kurutma islemi sonunda renk degistirmez ise silical-gel bozulmus demektir.

4-Busingler; Busingleri su veya karbon tetraklorid ile temizleyiniz.Businglerde siri yanmis ve bozulmus kisimlar varsa kirmizi gliptal ile boyayiniz.Businglerin conta ve flanslarinda yag kaçaklari veya sizintisi varsa gideriniz.Businglerin flans civatalarini sikistirirken businglerin kirilmamasina dikkat ediniz.

5-Ana Terminaller ve Topraklama Baglantilari; Bütün busing terminal baglantilarini ve topraklama baglantilarini kontrol ederek iyi temas saglamayan pasli, oksitli irtibatlari temizleyiniz.Gevsek baglantilari sikistiriniz.Busing terminal baglantilarini sikistirirken businglerin kirilmamasina ve busing tijlerinin sökülmemesine dikkat ediniz. Busing terminal baglantilari busingleri çekerek kiracak sekilde gergin durumda olmamalidir.Gergin baglantilar busingleri kirabileceginden gergin baglantilarda gerginligi giderecek tedbirler aliniz.Gerekiyorsa gerginligi gidermek için gergin iletkeni degistiriniz.Topraklama telinin kopuk, gevsek v.s. olmamasini temin ediniz.Topraklama direncini ölçerek direncin normal degerinden fazla olmadigini ( koruma ve isletme topraklamalarinin 10 ohm?dan, direklerin topraklamasi 20 ohm?dan fazla olmamasi gerekir ) kontrol ediniz.

6-Gerilim Ayar Tertibi (Kademe Degistirici); Gerilim ayar tertibini gözden geçiriniz.Kademe degistirme kolunda kirilma, egilme v.s. bulunmadigini görünüz.Kolu tesbit eden pim veya somunun yerinde ve iyi durmda olmasini temin ediniz.Pozisyon göstergesinin saglam ve iyi durumda oldugunu ve numaralarda silinme, bozulma bulunmadigini tahkik ediniz.Kademe degistiricinin her kademede emniyetli bir sekilde durmasini ve kilitlenmesini tahkik ediniz.Gerilim ayar tertibatinin kademesini degistirip (bosta gerilim ayar tertiblerinde kademe degistiriken trafonun gerilimsiz olmasi gerekir.Bu hususa dikkat edilmelidir) gerilim tatbik etmek suretiyle trafo çikis gerilimini okuyup kaydederek gerilim ayar tertibatinin normal çalistigini tahkik ediniz.

7-Yag Seviye ve Sicaklik Göstergeleri; Yag seviye göstergesini ve yag sicaklik göstergesini haricen temizleyiniz ve kontrol ediniz. Yag seviye göstergesinde yag kaçagi veya sizintisi varsa gideriniz.Yag seviye göstergesinde tikanma v.s. gibi anormal durum bulunmadigini tahkik ederek emin olunuz. Yag seviyesinin normal seviyede bulundugunu görünüz.Sicaklik göstergesinin saglam oldugunu ve normal sekilde çalistigini tahkik ediniz.

8-Çekirdek ve Sargilar; Trafonun çekirdek ve sargilarinin durumu hakkinda bir fikir edinebilmek için evvela trafoyu açmadan bazi ölçmeler ve denemeler yapmak gerekir.Bu ölçme ve denemeler neticesinde trafonun açilip açilmayacagina karar verilebilir. 1-Trafonun busing terminal baglantilari uçlar isaretlenerek (tekrar baglarken herhangi bir yanlisliga meydan vermemek için uçlar isaretlenir) söküldükten sonra sargilar arasi ve sargilarla tank arasi izolasyon direnci (izolasyon megeri ile) ölçülür.Bu ölçmeler esnasinda trafo yag sicakligina da dikkat edilir.Ölçülen degerler trafonun yapisina ve karakteri***lerine göre az çok degisebilir. 2-Izolasyon direncinden sonra sering (schering) köprüsü ile dielektrik kayip faktörü (tgØ) ölçülür.


HERMETIK DAGITIM TRANSFORMATÖRLERI Hermetik Dagitim Transformatörleri tabi sogutmali, yagli, üç fazli, dahili ve harici tipte, yag genlesme deposuz, 10, 20 ve 30 kV serilerinde standart olarak Türkiye sartlarina uygun ve lisansör firmamiz olan Trafo-Union lisansi altinda imal edilmektedir
Diğer Resimler
Güç Trafoların bakımı ve Onarımı

1 2 3

Yorum Ekle

Adınız Soyadınız *
Email Adresiniz *
Mesajınız *
Güvenlik Kodu
*

Yorumlar

Henuz yorum yazılmadı.İlk yorumlayan siz olun