27 Nisan 2024

ELEKTRİK :

03 Ocak 2014 Bu içerik 5.580 kez okundu.

Bir Fazlı Motorlar

Bir Fazlı Motorlar Çok genis kullanma sahasi olan küçük motorlar bir fazli olarak yapilirlar. Bir fazli motorlar genellikle bir beygir ve daha küçük güçte olurlar. Evlerde kullanilan elektrikli cihazlarin motorlari bir fazlidir. Birçok isyerlerinde,çiftliklerde,bürolarda çok degisip tipte ve güçte bir f
Çok genis kullanma sahasi olan küçük motorlar bir fazli olarak yapilirlar. Bir fazli motorlar genellikle bir beygir ve daha küçük güçte olurlar. Evlerde kullanilan elektrikli cihazlarin motorlari bir fazlidir. Birçok isyerlerinde,çiftliklerde,bürolarda çok degisip tipte ve güçte bir fazli motorlar kullanilir.

Bir fazli motor çesitleri sunlardir.

*Üniversal motor (seri motor)
*Yardimci sargili motor
*Yardimci kutuplu (gölge kutuplu)motor
*Relüktans motor
*Repülsiyon motor
*Küçük senkron motor

1-ÜNIVERSAL ( SERI ) MOTORLAR

Üniversal motor dogru akim eri motoruna benzer. Statoru saç paketlerinden çikintili kutuplu olarak yapilmis kutuplara kutup bobinleri yerlestirilmistir. Rotor dogru akim makinesi endüvisi gibidir. Saç parçalarindan yapilmistir.
Çalisma prensibi;
Üniversal motora bir fazli alternatif EMK uyguladigimizda statordaki kutup bobinlerinden ve endüvi sargilarindan alternatif akim geçer. kutup bobinlerinden geçen akim manyetik alan meydana getirir kutuplarin meydana getirdigi manyetik alanin içinde bulunan endüvi sargilarindan akim geçince?manyetik alan içinde bulunan bir iletkenden akim geçtiginde,iletken manyetik alanin disina dogru itilir? prensibine göre endüvi oluklarindaki iletkenler itilir, endüvi dönmeye baslar.

2-YARDIMCI SARGILI MOTORLAR

Bir fazli endüksiyon motorlarin içinde en büyük güçte yapilan ve en fazla kullanilan yardimci sargili asenkron motorlardir.
Yardimci sargili motoru statoru üç fazli asenkron motorun statoru gibidir. Stator oluklarinda90 derece faz farki olarak ana sargi ve yardimci sargi yerlestirilmistir. Ana sargi kalin telden fazla sarimli olarak sarilmistir.

Özellikleri;
Yardimci sargili motorlarin, kondansatörsüz, starta kondansatörlü,devamli çalismada ve yol vermede kondansatörlü,çift kondansatörlü olmak üzere çesitli tipleri vardir.

3-YARDIMCI( GÖLGE )KUTUPLU MOTORLAR

Yapimi en ucuz ve en basit olan motorlarda biri de yardimci kutuplu motorlardir. Bu motorlar çok küçük güçten 0,15 hp ye kadar yapilirlar.
Bu motorlarda statorlar çikintili kutuplu olarak saç paketlerinden yapilirlar. Kutuplarin birer kenarlarinda yarik açilmis ve buraya bakir halkalar takilmistir. Çikintili kutuplara bobinler yerlestirilir. Yardimci kutuplu motorun stator sargilarina 1fazli alternatif EMK uyguladigimizda sargilardan sinüsoidal akim geçer. Bu akim dalgali bir manyetik aki meydana getirir. Stator sargilarindan geçen akim yön degistirince, manyetik akida akima bagli olarak yön degistirir.

Özellikleri;
*Yardimci kutuplu motorlarin kalkinma momentleri düsüktür.
*Yardimci kutuplu motorlarin asiri yük kapasiteleri çok düsüktür.
*Yardimci kutuplu motorlarin verimleri düsüktür.

4-RELÜKTANS MOTORLAR

Relüktans motorlar yapilis bakimindan yardimci sargili motorlara benzerler.
relüktans motorun çalismasi yardimci kutuplu motorun çalismasina benzer.

Özellikleri;
Relüktans motoru da endüksiyon motorudur. Çünkü rotora enerji indüksiyon yolu ile iletilir.
Relüktans motorlarin kalkinma momentleri yardimci kutuplu motorlardan daha düsüktür. Bu motorlarin asiri yük kapasiteleri ve verimleri yardimci kutuplu motorlar gibi çok düsüktür.

5-REPÜLSIYON MOTORLAR

Repülsiyon motorlarin statorlari yardimci sargili motorlarin veya üç fazli Asenkron motorlarin statorlarina benzer yalniz ana sargisi olan bir yardimci sargili motorun statoru ,repülsiyon motorun statorundan hiçbir farki yoktur repülsiyon motorlarin statoruna yerlestirilen bir fazli sargi yardimci sargili motorlarda oldugu gibidir.

Kullanildigi yerler;
Repülsiyonstartli asenkron motorlar yüksek kalkinma momenti istenen yerlerde kullanilir.
Repülsiyonstartli asenkronmotorlar1,5hpve daha küçük güçte yapilirlar.

6-KÜÇÜK SENKRON MOTORLAR

Çok küçük güçte olan(1/100hp den küçük)bu motorlar iki tipte yapilirlar.
*Relüktans Senkron motor
*Histerezis Senkron motor

Yorum Ekle

Adınız Soyadınız *
Email Adresiniz *
Mesajınız *
Güvenlik Kodu
*

Yorumlar

Henuz yorum yazılmadı.İlk yorumlayan siz olun